Egy vitatott összetevő – kőolajszármazék az otthonunkban

A kőolajszármazékok, mint kozmetikai összetevő, rendkívül megosztják a közönséget. Sokan ellenségnek tartják, mert melléktermékek, nem szívódnak fel a bőrbe, hanem megülve a bőr felszínén réteget képeznek, és gátolják a bőr természetes folyamatait.

A kőolaj természetes formájában a Föld szilárd kérgében található ásványi olaj.  A sokféle, változatos összetételű szerves vegyületet tartalmaz. Ezeket nem tiszta állapotukban nyerik ki, hanem alkalmazási területeik szerinti csoportonként választják el. Különböző finomítási mértékek szerint használják fel, vagyis mindenképpen tisztítani kell.

oilfield-643836_1920

Finomítással nyert termékek:

nyers benzin, petróleum (gazolin), könnyűbenzin, nehézbenzin, oldószer, sebbenzin, motorbenzin: jellegzetes szagú, könnyen párolgó, tűzveszélyes folyadék, jó oldószer, üzemanyag. 

világítóolaj (petróleum, kerozin): traktor, repülőgép, rakéta hajtóanyaga, benzingyártás, (petróleum: jellegzetes szagú, halványsárga folyadék)

gázolaj (dízelolaj): autók, traktorok, mozdonyok, hajó- és teherautó-motorok hajtóanyaga (gázolaj vagy dízelolaj: kellemetlen szagú, sárga színű folyadék)

kenőolaj(paraffinolaj): gépalkatrészek kenőanyaga, vazelin és paraffin (gyertyagyártáshoz), paraffinviasz (vízlepergető anyagok készítéséhez)

pakura (párlási maradék): sötétbarna, sűrű folyadék

bitumen: útépítés, szigetelés

Már az ókori Mezopotámiában is használták kozmetikai célokra, valamint Egyiptomban balzsamozásra.

Olyan kőolajszármazékokkal találkozhatunk egyes kozmetikai termékekben, amelyen alapvetően tehát a kőolajgyártás finomított termékei. Ilyen formájában ez egy büdös anyag, amit vegyi úton szagtalanítani kell, kifehéríteni, hogy utána színezhessék olyanra, amilyenre akarják. 

Többféle néven megtaláljuk őket a kozmetikaiparban: petrolatum, mineral oil, paraffinum liquidum, cera microcristallina, microcristallina wax, ozokerit, petrol wax, ceresin, vazelin, vaselinum flav, sythetic beeswax, paraffin oil, mineral wax.

A vazelint gyógyszertárban is lehet kapni, és alapvetően egy hordozóanyag, nem szívódik fel.

A cera mocrocristallina egy olyan összetevő, amelytől gyönyörű gyöngyházfényt kap a krém.

A microcristallina wax kifejezés két szó összetételéből alakult – a wax méhviaszt jelent, ami alapvetően természetes és jótékony hatású, az előtte álló microcristallina kifejezés pedig a mesterséges előllítást takarja, tehát igazából műviaszról beszélünk.

Nagyon sok termék tartalmaz kőolajszármazékot, mint például arckrémek, dezodorok, borotvahabok, testápoló, ajakbalzsam, hajvégápoló krém – csak hogy a leggyakoribbakat említsem. 

Két ellentétes véleményt találtam a hatásairól, mindkettőt leírom, hogy lássátok Ti is hol tart az ezzel kapcsolatos kutatás.

1.Állítás: a kőolajszármazékok káros melléktermékek, vegyi úton tisztított anyagok, amelyeket rákkeltő, a természetes folyamatot gátló hatásai miatt el kell kerülni.

 

Nézzük, mik azok a káros hatások, amikről beszélnek: 

eltömíti a pórusokat

láthatatlan réteget képez a bőrön, így blokkolja a bőr természetes élettani folyamatait (például a bőr nem tud méregteleníteni)

gátolja a bőr külső, elhalt hámrétegének természetes cserélődését/frissülését

elősegíti a mitesszerek és a pattanások kialakulását

erősíti a gyulladásra való hajlamot

hozzájárul a ráncok kialakulásához, vagyis gátolja a kollagéntermelést

 hajápoló szerek esetében korpásodást, fejbőrviszketést, ekcémát okoz

a babák bőrén nem engedik kialakulni a bőr természetes védelmét

2.Állítás: a kőolajszármazékok, – mivel a természetben is előforduló ásványi olajról van szó, – nem káros az egészségre, nem tömíti el a pórusokat, sőt kifejezetten ajánlják a száraz bőrre. Abból a tulajdonságából adódóan pedig, hogy nem szívódik fel, nincs hatással a kollagéntermelésre.

 

Nézzük, mik azok a pozitív hatások, amikről beszélnek:

a bőrön réteget képezve óvja a száraz bőrt a kiszáradástól

biztonságos, színtelen, szagtalan olaj

nem vált ki allergiát, bőrirritációt

Az igaz, hogy nem szívódik fel a bőrbe, hanem egy vékony felszíni réteget képez rajta, aminek hatására meglehet, hogy kevéssé tud lélegezni a bőrünk. Például az, hogy a méregtelenítéshez mi köze, arról lehetne vitatkozni. A bőr külső hámrétegének folyamatos cserélődését el tudom képzelni, hogy valamennyire gátolja ezzel a réteggel. De amint azt írtam is, ezt az olajat valamennyire alkalmassá kell tenni vegyi úton arra is, hogy kellő tisztaságú legyen egy krémhez, tehát finomítják.

A komedogén összetevő kifejezés azt jelenti, hogy az arra hajlamos bőrön apró pattanások alakulnak ki (angolul az “acne cosmetica” kifejezést használják, “komedót” = pattanást okozó). Miért fontos ez most?

A komedogén összetevőkkel együtt ezek a kőolajszármazékok már károsak lehetnek, mert a kőolajszármazék felerősíti ezen anyagok negatív hatásait.

A krémmánia már szépen összegyűjtötte a leggyakoribb komedogén anyagokat, íme egy lista a teljesség igénye nélkül:

butyl stearate

cocoa butter

coconut oil

decyl oleate

isocetyl stearate

isopropyl isostearate

isopropyl myristate

isopropyl palmitate

isostearyl isostearate

isostearyl neopentanoate

myristyl myristate

octyl palmitate

octyl stearate

 Érdemes kerülni azokat a magas komedogén-indexel rendelkező anyagokat, amelyek
valamilyen fűszernövények, vagy azokból kivont olajok (fahéj, borsmenta, szegfűszeg, rozmaring)
citrusféléket és illóolajok (citrom és kivonatai stb.)
a legtöbbször Alcohol Denat néven szereplő alkohol
illatanyagok

Emulgeálószerek:

A kőolajszármazékok nem szívódnak fel, azonban emulgeálószerek segítségével képesek összeolvadni a többi összetevővel. Össze kell állnia a krémnek, ehhez segít az emulgeáló anyag: egyesíti a vizet a zsírral/olajjal. Vigyázzunk, mert ezek között is vannak veszélyesek: Mono-etanolamin, Di-etanolamin, Tri-etanolamin ( MEA, DEA, TEA) illetve ezek származékai: TEA-C12-C15 Alkyl Sulfate, TEA-Cocoate, TEA-Cocoyl Hydrolyzed Protein, TEA-Dodecylbenzenesulfonate, TEA-EDTA, TEA-Hydroiodide, TEA-Lactate.

Összefoglalva:

az ásványi olaj (kőolajszármazék) szerintem nem egy olyan anyag, amely képes rákot okozni az ember szervezetében, vagy akár tönkretenné a bőrt. Látszik, hogy vannak, akik melléktermékként definiálják,  – pedig ez csak ugyanúgy finomítással előállított olaj, mint a többi, – és vannak akik nem így gondolják, mert figyelmen kívül hagyják a vegyi eljárást.

Úgy gondolom, hogy nem kell pártoskodni ezzel kapcsolatban. Arra figyeljünk, hogy ne társuljon mérgező emulgeálószerrel vagy pattanást okozó komedogén összetevővel, amiknek viszont képes a már így is káros hatásait felerősíteni.

Ezen felül pedig bízzunk a saját bőrünk reakcióiban, mert tudja jól mi kell neki, és mi az amitől nem érzi jól magát. Akármelyik oldalra is állhatnánk – gondolhatnánk azt hogy káros, meg azt is, hogy nem az – ha egyszer a bőrünk például nem szereti. 

A kőolajszármazékokon kívül érdemes figyelni a mesterséges illatanyagokra és színezékekre is! Erről itt olvashatsz.

Forrás: 
http://www.magicnatural.hu/segitseg-koolaj-van-retikulomben/
http://mergezoafurdoszobad.blog.hu/2009/05/28/koolaj_szarmazekok_a_testapolo_szerekben
http://szepsegreceptek.hu/amitol-a-borod-szep-lesz/koolajszarmazekok-barat-vagy-ellenseg/
http://www.immunetra.com/the-myths-about-mineral-oil/
http://beautifulwithbrains.com/2009/12/16/is-mineral-oil-bad-for-skin/
http://blog.kremmania.hu/2012/10/3-tevhit-koolajszarmazekokrol.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91olaj
http://blog.kremmania.hu/2012/02/kerulendo-osszetevok-pattanasos.html
https://pixabay.com/
http://kozepsuli.hu/nyolcmillio-mumifikalt-kutya-egy-tomegsirban/

 

 

⌠ Megtalálsz a Facebook-on is ⌡

 

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük