Úgy gondolom, manapság nincs könnyű dolga egy kozmetikai cégnek. Pláne azoknak, amelyek nem kifejezetten a natúr krémeket gyártják, hanem esetleg más irányvonalon maradva egy konkrét bőrproblémával veszik fel a harcot, vagy még esetleg bőrfiatalítással is foglalkoznak.
Az, hogy egy krém csak természetes összetevőket tartalmaz, az szép és jó. Ám az, hogy mennyit használ, mondjuk a gyulladáscsökkentés meg bőrnyugtatás mellett, az már más kérdés. Én két utat látok: 1. egy termék vagy teljesen természetes összetevőkből áll (natúr, bio), vagy 2. vannak benne kémiailag előállított anyagok is. Az 1. helyzetben a termék tényleg szuper, még valamennyire tartósítva is van (E-vitamin és társai) és tökéletes megoldás gyulladások, bőrnyugtatás esetén. A 2. helyzetben viszont már azt látjuk, hogy a termék ezen továbbmenve olyan kiemelt bőrproblémákra nyújt megoldást, mint például a pattanások kezelése, bőrfiatalítás-ránctalanítás stb.
És mi a helyzet a tartósítással? Egyre inkább úgy veszem észre, hogy egy termékben minél több jótékony hatású összetevő (olaj, gyógynövény kivonat, bőrpuhító és gyulladáscsökkentő anyag) van, annál inkább kell azt az összeállítást tartósítani.
Mik a lehetséges problémák tartósítás hiányában?
A zsíros bázis megavasodik (Megindul az oxidációs folyamat-vagyis az anyag oxigénnel egyesül)
A vizes bázis megpenészedik
Vannak olyan növényi olajok, melyek kifejezetten hajlamosak az oxidációra, ilyen például a lenmagolaj, kendermagolaj, feketeribizli olaj, ligetszépe olaj, gránátalma olaj, rózsa olaj, és vannak olyanok, melyek mérsékelten oxidáló olajok, mint például a szőlőmagolaj. Ezeknek mind nagyon jó hatása van, ha azonban nem akarjuk 2 hét után kidobni a drága krémünket, tartósítani kell.
És végül akkor nézzük, mi a helyzet parabén-téren. (Nem térek ki a parabének élelmiszerekben való meglétére, mennyiségére, hatásaira; kifejezetten a krémek terén vizsgálom.) Milyen parabének léteznek egyáltalán?
Benzil-parabén
Butil-parabén
Etil-parabén
Izobutil-parabén
Izopropil-parabén
Metil-parabén
Propil-parabén
A parabének a para-hidroxi benzoesav (PHBA) rövid szénláncú alkil észterei; para-hidroxi benzoátok. Stabil, nem illékony vegyületek, megjelenési formájuk kismértékben eltérő, azonban mindenképp szagtalan vagy enyhe szagú szilárd anyagok: fehér vagy színtelen kis kristályok. Olvadáspontjuk különböző, a metal-parabéné 131°C, a butyl-parabéné 68-69 °C, az etil-parabéné 116 °C, a propil-parabéné 96-97 °C.
A parabéneket szintetikus úton, a PHBA megfelelő nagy mennyiségű alkohol és sav, például kénsav katalizátor jelenlétében történő észterezése során állítják elő. A savat ezután szódával (Na-karbonát) semlegesítik, majd a hűtés során a termék kristályos állapotba kerül; ezt centrifugálják, mossák, vákuum szárítják, őrlik és keverik.
Vegyünk egy kis történelmet annak érdekében, hogy lássuk honnan is indult a parabénekkel kapcsolatos kutatások sorozata:
1920. már széles körben használják a kozmetikaiparban, mint tartósítószer, gombaölő és baktériumölő hatása miatt.
1984. Egy kutatás szerint több, mint 13 200 különböző kozmetikai termékben használtak parabéneket. A vegyületek teljes mértékű elkerülése szinte lehetetlen, ám a kozmetikai termékeken szerepelnek az összetevők, így ajánlott a propil- és butil-parabén tartalmú termékeket elkerülni, illetve megfontolandó használatuk.
2001. Angol kutatók a parabének (metil-, etil-, propil- és butilparabén) ösztrogén aktivitását vizsgálták. Ehhez olyan humán emlődaganat sejtvonalat használtak, mely ösztrogén pozitív státuszú, ami azt jelenti, hogy a sejtek felszínén a normálisnál több az ösztrogén receptor, a sejtek osztódása pedig ösztrogén hatására fokozódik. Azt találták, hogy a vizsgált parabének képesek az ösztrogén receptorokhoz kötődni.
2002. az Egyesült Államokban a parabén-előállítási volument már 23-45 000 kg-ra becsülték
2004. Vizsgálatok során átlagosan 20 ng/g parabénkoncentrációt mutattak ki daganatos emlőkből Több kutatás is feltételezte, hogy a főként dezodorokból származó parabének összefüggésben állhatnak a mellrák kialakulásával
2005-2006. az első kiterjedt kutatás, mely gyermekekben is kimutatta a parabének jelenlétét. Az emberekben mért parabénszintek egészségügyi kockázatai nem egyértelműek.
2004-ben az Európai Bizottság felhívására az élemiszeradalékokról, aromaanyagokról, technológiai segédanyagokról és élelmiszerekkel érintkezésben használt anyagokról értekező tudományos munkacsoport állást foglalt a para-hidroxibenzoátokról (E214-219). A metil- és etil-para-hidroxi bezoesav észterekre és sóikra vonatkozóan együttesen 0-10 mg/testtömeg kg ADI (acceptable daily intake – megengedhető napi bevitel) értéket állapítottak meg 1000 mg/testtömeg kg /nap NOAEL (megfigyelhető káros hatást nem okozó) értékek alapján. Ugyanakkor a munkacsoport egyetért abban, hogy annak nagyon kicsi a valószínűsége, hogy az étrendünkben előforduló propil-parabén azonnal vagy hosszú távon az egészségre veszélyesnek bizonyulna, tekintve a vegyület ‒tudomásuk szerinti ‒ alacsony EU-s élelmiszeripari felhasználását.
2010. már nagy vitát kavar
2011. Dánia betiltatja a propil- és butilparabént a 3 év alatti gyermekek számára készülő kozmetikai, tisztálkodási termékekben. A korlátozás oka ezen parabének endokrin diszruptor, azaz hormonrendszer károsító hatása.
Összefoglalva a kutatásokat: a parabének rákkeltő vegyületek, befolyásolják a hormonháztartást (az ösztrogénszintet) és növelik az UVB okozta károkat a sejtekben.
Ennyi információ után egy táblázat azt állítja: összességében a kutatások mai állása szerint mégsincs káros hatása a parabéneknek az egészségünkre nézve: link Kész káosz és labirintus.
Előző cikkemben már bemutattam nektek egy szuper jó éjszakai krémet, most nézzünk egy Ilcsi terméket mellé, ami megtetszett (bár nem ez tetszik a legjobban, hanem ez: link): egy bőrpuhító krém, amely leírása szerint kifejezetten a száraz bőrre készült. Regeneráló, bőrpuhító hatása mellett rendszeres használata a mélyrétegi vízhiányos bőr kiváló megoldása. link (Természetesen most is minél előrébb áll egy összetevő a listában, annál nagyobb mennyiséget tartalmaz belőle a krém) Nézzük az összetevőit (INCI-t)!
Ilcsi szoboszlói vízes bőrpuhító krém
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
♦ Water / Aqua
♦ Ricinus Communis (Castor) Seed Oil: ricinusolaj. Bőrpuhító anyag.
♦ Zea Mays (Corn) Germ Oil: kukorica csíra olaj. Kiváló bőrpuhító, emollient anyag.
♦ Glycerin: emollient, emulgeálószer.
♦ Glyceryl Stearate: emollient, emulgeálószer.
♦ Sorbitan Stearate: sorbitol és zsírsavak keveréke. Emulgeálószer.
♦ Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Extract: shea vaj kivonat.
♦ Cetyl Alcohol: zsíralkohol, melyet bőrpuhító (emollient), emulgeáló, sűrítő és hordozó anyagként használnak. Kivonható a kókuszolajból vagy előállítható mesterségesen is.
♦ Methylisothiazolinone: tartósítószer, melyről a Krémmánia azt írja, hogy irritáló hatású. Krémekben már alig használják.
♦ Benzyl Alcohol: illatanyag és tartósítószer. Nagyobb mennyiségben szárító hatású.
♦ Sodium Cocoyl Glutamate: kókuszolajból előállított tartósítószer.
♦ Ascorbyl Palmitate: antioxidáns, gyulladáscsökkentő. A C vitamin egyik, zsírban jó oldódó formája.
♦ Parfum / Fragrance: illatanyag. Természetes és mesterséges illatanyagok nem meghatározott keveréke.
♦ Tocopherol: antioxidáns és vitamin. Tiszta E-vitamin.
♦ Xanthan Gum: tartósítószer, sűrítőanyag és emulgeálószer.
♦ Potassium Carbonate: kálium-karbonát. Gyakran használják szappanfőzésnél. Vízmegkötő, szárító hatású.
♦ Chlorophyllin/CI 75810: színezék. Itt: zöld színanyag.
♦ Cocos Nucifera (Coconut) Oil: kókuszolaj. Emollient anyagként használnak.
♦ Tocopheryl Acetate: antioxidáns. Az E-vitamin egyik formája, mely a tiszta E-vitamin és az ecetsav észtere.
Jó kis INCI. A Krémmánián fent lévő kommenteket olvasva rábukkantam olyanra, aki azt írta, hogy ez kifejezetten, bőrpuhító hatása révén az arckezelés előtti masszázs alkalmára készült és nem mindennapos használatra. A vélemények itt is megoszlanak, mint mindenhol máshol, viszont az összetevők egész szépek. Amit azért tegyünk hozzá: nincs is benne olyan, plusz bőrproblémára megoldást nyújtó anyag, amely igényelne több tartósítószert. Az illatanyag (parfum) lehetne kissé hátrébb a listában, a színezéket egyáltalán nem értem (nem lehet eladni egy terméket e nélkül?) és a benzyl alcohol is eltűnhetne, egyébként jó termék. Nagy biznisz, pláne parabénmentes biznisz.
Ha nincs parabén egy termékben, akkor van benne más tartósítószer. Ez a tartósítószer pedig minden esetben sokkal előrébb áll, mint a parabén szokott, mivel több kell belőle a megfelelő hatás elérése érdekében.
Vannak alternatívák?
Olyan alternatívák vannak, mint például az E-vitamin, vagy némely természetes illóolajok. Ezekkel azonban az a baj, hogy az E-vitamin egyes összetevők mellett nem elég a tartósításra, hiába avasodás-gátló, a növényi illóolajok pedig okozhatnak allergiás reakciót. Ott vannak még az alcoholos oldatok különböző előállításban, például a benzyl alcohol (amit az Ilcsi esetében is látunk) vagy alcohol denat. (denaturált alcohol).
A Nu Skin éjszakai krémem esetében azt látni, hogy ott zárja az Inci sorát két parabén. Szerencsére nem is állhatna előrébb, hiszen a megengedett mennyiséget (ami legfeljebb 0,4%) nem lépheti túl. Akkor most káros? A válasz: nem károsabb, mint a többi, alkohollal vagy egyéb anyagokkal tartósított krém.
Hagyjuk végre az ijedezést a parabénekkel kapcsolatban, tartósítani kell és kész. Nézzük meg, mit használunk, törekedjünk sok-sok természetes anyag bejuttatására (pl természetes szappanok, élelmiszerek stb), de egy terméket – ha tényleg érezzük a jótékony hatásait és sok más gyógyító összetevőt tartalmaz, – ne kerüljünk el csak azért, mert minimálisan parabént tartalmaz. Azt miért nem kutatja senki, hogy egy megromlott arckrémnek milyen káros hatása van a szervezetre?
Forrás:
http://antalvali.com/comment/86780/e-vitamin-es-a-tartositas
http://www.kislexikon.hu/oxidacio.html
http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/kemia/szervetlen-kemia/nemfemes-elemek/oxidacio-es-redukcio
http://www.elemental.eu/hu/content/24-a-novenyi-olajok-oxidacios-erzekenysege
http://kockazatos.hu/anyag/parab%C3%A9nek
http://feszekalja.cafeblog.hu/2013/07/05/mik-a-parabenek-feljunk-toluk-vagy-sem/
http://www.szepsegreceptek.hu/amitol-a-borod-szep-lesz/parabenpara-a-kobon-az-igazsag-a-parabenekrol/
http://kremmania.hu/osszetevok/funkciok/parabenek
http://kockazatos.hu/anyag/parab%C3%A9nek#_ftn2
http://reviews.femaledaily.com/moisturizers/night-cream-16/Nu-Skin/night-supply-nourishing-cream
http://pixabay.com
⌠ Megtalálsz a Facebook-on is ⌡
